Spåramobilnummer.se

Mobilanyheter är sidan för dig som är intresserad av Android och iOS

Nyheter

Kan Oppo utmana de stora mobiltillverkarna 2021?

Det har varit uppgång för kinesiska mobiltillverkare under en längre tid nu. På flera fronter har de erbjudit lika bra teknologi som de västerländska leverantörerna, fast till ett bättre pris. Den senaste uppstickaren från Kina är Oppo, och de har under loppet av bara några år börjat göra skillnad på marknaden.  

Den kinesiska mobiltillverkaren Oppo startade 2004 och hade som verksamhet att producera ljudenheter initialt. De lanserade sin första mobiltelefon 2008 och sin första smartphone 2011. Idag ses Oppo som världens fjärde största mobiltillverkare globalt. Att slå ut giganter som Apple kan bli svårt, men kan 2021 bli året då de tar upp kampen i väst på allvar?

De har en bevisad innovativ förmåga

Hittills har Oppo framför allt visat prov på kreativitet, både vad gäller design och teknik. Deras främsta idé är den avtagbara kameran som de nyligen tog patent på. En mycket spännande uppfinning som kan ge fotograferna nya möjligheter. De har en förmåga att komma på nya designer men utan att tumma på den underhållning som är en så viktig del av mobiltelefoni. Det vinnande konceptet är att göra snygga och snabba smartphones, som fortfarande kan användas till underhållande ändamål, som allt från sociala medier till att streama filmer eller spela online casino. Just att ha kvar de roliga elementen av en smartphone kan vara en framgångsfaktor för tillverkare framöver.

Har redan erövrat Asien

I både Kina och Indien är Oppo redan bland de främsta tillverkarna, och då får man komma ihåg att det är de länderna i världen med ganska överlägset störst befolkning. De kinesiska telefonerna har generellt ett starkare fäste i den delen av världen än de västerländska giganterna är mest populära här. Oppo har nu för första gången till och med visat sig vara nummer ett i Kina och fjärde störst i världen, efter Apple, Samsung och Xiaomi. Vägen från öst till väst är lång, och det är inte så att de andra aktörerna inte heller har nya idéer, men den snabba uppgången för Oppo har varit intressant att följa. Och om de fortsätter producera smartphones med det nytänkande de haft hittills så är det inte omöjligt att framgångssagan fortsätter.

Backade av BBK Electronics

Oppo är ett dotterbolag till det kinesiska tech-konglomeratet BBK Electronics, som bland annat också har Oneplus och Vivo – två ytterligare utmanare på marknaden som visat sig också kunna presentera högkvalitativa mobiler till lågt pris. Med det utbudet som BBK sitter på av succémärken är det inte konstigt att de är näst störst i världen. Även om Vivo tagit lite avstånd från systerbolagen verkar det som att Oppo och Oneplus har börjat samarbeta på många fronter. Bland annat har deras utvecklingsavdelningar sett ut att sammanslås. Och de har även båda börjat köra på Color OS, där Oneplus har en egen variant av systemet.

Efter att Huawei tagit sig in med offensiv marknadsföring på den västerländska marknaden, kan vägen nu vara öppen för Oppo att följa sin konkurrent från samma land. Att de dessutom använder android kan göra resan än mer spännande. Då det har bjudit på många intressanta nyheter under de senaste åren, och har varit det bästsäljande mobila operativsystemet sedan 2011.

Hur kommer det gå för Oppo 2021? De har visat styrkebesked hittills och har nya släpp på gång. Men Apple, Samsung och Xiaomi ligger fortfarande framför tills vidare.

  • Deras innovationsförmåga, bland annat den avtagbara kameran
  • De har redan erövrat Asien och är den främsta tillverkaren i Kina
  • De är en del av BBK Electronics, och möjligt samarbete med systerbolaget Oneplus.
  • Huawei kan ha gjort det lättare för kinesiska tillverkare att slå sig in i väst.