Behöver man ha en VPN i mobilen?
Du känner säkert till de många debatterna om integritet och säkerhet på internet. Kanske har du hört talas om hur vissa telefonbolag säljer vidare dina användarmönster till olika företag, hur algoritmer spårar dina vanor och hur både telefoner och smarta högtalare lyssnar på dina konversationer? Allt det där är verklighet, även om det såklart inte utgör ett direkt hot mot de flesta vanliga privatpersoner. Dock märker du säkert hur de annonser som syns i dina flöden är anpassade efter dina senaste sökningar. Tycker du det är obehagligt? Då är det hög tid att skaffa en VPN.
Vad gör en VPN?
En VPN, eller ett Virtual Private Network är ett program som ligger i bakgrunden på din dator eller din smartphone och styr om din IP-adress. IP-adressen är din enhets identitetsnummer, kan man säga, och med hjälp av detta nummer kan man se vad du gjort online och var du har befunnit dig i världen när detta har gjorts. Man kan alltså spåra dina onlineaktiviteter till din fysiska plats med hjälp av denna IP-adress. En VPN kan kodifiera denna, eller helt enkelt byta plats på adressens ursprung utan att du flyttar dig en millimeter.
När du startar upp din VPN väljer du helt enkelt vilket land och vilken plats du vill surfa ifrån, och programmet skickar din signal dit. Nu tror alla sajter du besöker att du surfar från denna nya plats. Det finns inga risker med att använda en VPN, utan programmen är helt lagliga i Sverige. Det är endast ett fåtal länder, som Kina, vilka försöker kontrollera användandet av både VPN och diverse sajter världen över.
Surfa på svenska sidor från utlandet
Förutom att en VPN alltså sopar igen och döljer spåren efter just dig på nätet så kan du också använda din VPN till att öppna upp innehåll som vanligtvis är geografiskt begränsat till olika länder. Det går utmärkt att surfa på vanliga sajter som Djurcentrum.se oavsett var du är i världen, men streamingtjänster som SVTPlay eller BBC, till exempel, är bara tillgängliga i ursprungslandet. Befinner du dig i USA och vill titta på På Spåret kan du alltså låta din VPN koppla upp sig genom Sverige för att öppna upp detta innehåll även där borta.
I vissa fall fungerar det också på andra hållet. Genom att skicka din signal via ett annat land, som USA, Frankrike eller Italien, till exempel, kan du titta på innehåll som är begränsat till dessa länders publika nät. Det går också att komma åt innehåll på Netflix eller andra streamingtjänster som också är geografiskt begränsat.
Gratistjänster eller betalda VPN?
Det finns några VPN-tjänster som är gratis att använda. Med dessa kan du surfa runt som vanligt på sajter som Elhoj.nu och läsa intressanta artiklar utan att bli upptäckt. Du kan dock inte använda dem för att komma åt innehåll i specifika länder eftersom du själv inte kan ändra inställningarna på dem. Lägger du en hundralapp i månaden på en bra VPN får du inte bara högre säkerhet, men du kan också använda den på fler sätt.