Spåramobilnummer.se

Mobilanyheter är sidan för dig som är intresserad av Android och iOS

Nyheter

Att välja rätt bildäck

Det där med att välja rätt bildäck är inte alltid så lätt som det låter. Det finns en hel del saker att tänka på och många gånger är just däckköpet kanske inte något av det man ser fram emot allra mest. Ibland kan det vara frestande att bara köpa första bästa billiga däck för att ha saken överstökad. Men är det alltid ett så klokt val? Här ger vi dig ett par tips på vägen kring saker som kan vara bra att känna till när du ska köpa nya däck.

Att välja rätt typ av däck

Det allra första du bör titta på är vilken typ av däck du vill ha. Är du ute efter året runt-däck, sommardäck eller vinterdäck? De har alla sina olika fördelar. Med året runt-däck slipper du tänka på däckbyten, men å andra sidan är däcken inte de allra mest tillförlitliga vid riktigt dåligt väglag. Om det är vinterdäck du är ute efter behöver du fundera över om du vill ha dubbade eller icke dubbade sådana. Dubbade vinterdäck kostar lite mer, de sliter mer på miljön vid körning och de låter mer men å andra sidan ger de betydligt bättre grepp. Dubbfria vinterdäck har fördelen att det inte finns samma strikta regler kring när de måste vara avmonterade från bilen, och dessutom finns det många ställen både i Sverige och utomlands där dubbade vinterdäck inte får förekomma.

Lästips: Smartsagt.SE

Hitta rätt däckstorlek

När du vet vilken däcktyp du letar efter behöver du också veta vilken storlek däcken ska ha. Om du redan har gamla däck kan du titta på dem för att lätt se storleken. Har du bara en fälg kan det vara lite svårare. I regel står bilens däckdimensioner i registreringsbeviset eller i instruktionsboken. Du kan också fråga en kunnig mekaniker om hjälp. De kan också hjälpa dig att finna rätt däck till bra pris.

Välja kvalitet framför pris?

Man kan inte bortse från att du i de flesta fall får vad du betalar för när du köper däck. Om du betalar ett lågt pris får du också en sämre kvalitet. Bra däck kostar mer, men de kan å andra sidan också rädda både ditt och andras liv om du måste bromsa eller svänga undan hastigt. Är det tal om ett reservdäck kanske du inte vill lägga ut så mycket pengar på det och då kan ett billigare alternativ vara bra, men som ordinarie däck är det i regel klokt att välja kvalitet framför att bara titta på prislappen.

Köpa begagnade däck

På begagnatmarknaden finns det ofta många fina däck, men det finns en del saker som är värda att kolla upp. Titta noga på däcken. Är de jämnt slitna? Är de runda eller har de någon platt del? Leta också efter spikar och olika skador på däcken samt se över mönsterdjupet. Det är ingen vits med att köpa däck som kanske måste bytas ut igen efter bara några få mils körning. Se också till att däcken verkligen passar till din bil innan du köper dem.